Mange krever boikott av fotball-VM i Qatar, som her i Skien. Det betyr at det har vært en storm å stå i for kommunikasjonsdirektør Gro Tvedt Anderssen og NFF.

NFF-blemme: Spurte hva Fair play betyr for folk – fikk Twitter-storm i retur

– Hvordan synest dere dette gikk, NFF?

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Det var kommentaren fra Twitter-brukeren @alternativpotet etter at kommentarene hadde rent inn i noen dager på en post fra Norges fotballforbund.

Det var onsdag i forrige uke NFF la ut en tweet med spørsmål om hva fair play betyr for de nesten 40 000 følgerne de har på Twitter. Og svarene rant inn.

Det haglet inn med svar som der det ble skrevet om Qatar, fotball-VM, menneskerettigheter og diskriminering. Kanskje ikke det NFF så for seg, eller?

– Et bilde på debatten

– Vi står midt i en diskusjon om Qatar og det er tilspissa fronter. De kommentarene under der er et bilde på den debatten vi står oppi, sier kommunikasjonsdirektør i Norges fotballforbund, Gro Tvedt Anderssen til KOM24.

Det er sterke krefter i fotball-Norge som kjemper for at Norge skal boikotte fotball-VM i Qatar som blir arrangert i 2022. NFF på sin side har satt ned et utvalg som har laget en rapport, som har konkludert med at de ikke anbefaler boikott. Denne helgen skal det arrangeres et ekstraordinært forbundsting og temperaturen ute i fotball-Norge er skyhøy.

– Er du overrasket over responsen dere fikk på posten?

– Det er svar som vi ser igjen i andre diskusjoner vi står i, sier hun og drar fram svarene de får på Twitter.

Måtte gripe inn

– Jeg opplever at ordskiftet der har mer temperatur enn på andre plattformer, sier hun.

Hun mener at på Twitter er det ikke tid til samtale og å reflektere, men at det er en mer kontant debattform der.

– I fotballen har vi ofte et litt mer direkte språk, for engasjementet og temperaturen er høy. Men samtidig må det være høy takhøyde for meninger og ytringsformer. Det må være respekt og raushet for at det er ulike meninger, sier hun.

– Hvilke grep gjør dere når dere skal kommunisere i en sak der dere vet det er mye temperatur?

– På forbundstinget ble det enighet om å sette ned et bredt sammensatt utvalg, slik at vi kunne få et faktabasert beslutningsgrunnlag før et ekstraordinært forbundsting skal avgjøre saken 20. juni . Utvalget besto av 14 medlemmer og ble ledet av Sven Mollekleiv. Styret i NFF kom med sin innstilling basert på denne. Det er dette arbeidet vi den siste tiden har vært opptatt av å kommunisere, både direkte til klubber i nyhetsbrev og kretsene har hatt informasjonsmøter med klubbene. I tillegg har vi arrangert et debattmøte i mars og et i juni som vi har streamet live. .

Engsjementet på Twitter har og ført til sterk kritikk mot visse medarbeidere i NFF på Twitter. Mange opplevde at Tvedt Andersen grep inn og prøvde å roe stemningen på et tidspunkt.

Jeg la ut en tråd for å snakke litt om hvordan debatten er og hvordan jeg som kommunikasjonsdirektør opplever debatten. Det er viktig for oss med lidenskap for fotball at det er høy takhøyde for ulike uttrykksformer, sier hun.

– Samtidig er jeg opptatt av gjensidig respekt og raushet for ulike syn i debatten, sier hun.

– Men når dere la ut tråden om Fair play, tenkte dere over på forhånd hva slags svar dere kunne få inn?

– Fair Play er samlebegrepet for vårt verdiarbeid og handler om det som skjer på og utenfor banen. Vi kommuniserer jevnlig gjennom året uten at vi får den typen tilbakemeldinger som vi får nå, midt i en Qatar-debatt. Det var ikke helt uventet at fikk den typen tilbakemeldinger. I en debatt med steile fronter får vi mange tilbakemeldinger. Dette må vi lytte til så må vi ta med inn og tenke på hvordan vi framstår utad, sier hun.

Det har vært mellom fem og åtte personer som har jobbet med kommunikasjon for NFF det siste året.

Tvedt Anderssen sier at de prøver å kommunisere til flere målgrupper.

– Det er den ene siden av kommunikasjonen med pressemøter og å invitere inn til debattmøter som begge deler har blitt streamet og direkte kommunikasjon med klubbene. Og på den andre siden å svare løpende på mediehenvendelser, sier hun og legger til;

– Det som er viktig er at klubbene får tilgang på god informasjon, sier hun.

Varsler gjennomgang

Tvedt Anderssen begynte som kommunikasjonsdirektør i NFF kort tid før pandemien stengte ned Norge og sier de har brukt erfaringene fra pandemihåndteringen når de har kommunisert ut til de ulike målgruppene i Qatar-saken.

Hun sier NFF er opptatt av å ha god prosess, og at det var derfor de satte ned Qatarutvalget. Når de var ferdige med rapporten sin ble det arrangert en pressekonferanse som ble streamet direkte med flere representanter fra utvalget som gikk gjennom rapporten og konklusjonen der, sier hun.

Deretter behandlet styret den, da og ble det arrangert pressemøte som ble streamet direkte med tre fra styret. Denne helgen er det så klubbene som skal avgjøre saken på Forbundstinget. Det har og blitt laget nyhetsbrev og det er 18 kretser som har arrangert informasjonsmøter både om rapporten og styrets innstilling med sine klubber.

Landslagene har og hatt sine Qatar-markeringer, som kommunikasjonsavdelingen har fulgt opp med egne saker.

– Er dere fornøyde med måten dere har kommunisert på i denne saken?

– Kommunikasjon er alltid et punkt som enhver organisasjon må tenke gjennom hvordan de har gjort det og lete etter forbedringspunkter, sier hun.

– Men nå handler det om å gjennomføre tinget på best mulig. Deretter må vi ta en fot i bakken og se på hva som bra og hva vi kan justere på i videre arbeid, sier hun.

Powered by Labrador CMS