Stian Madsen er sponsorsjef i Fjordkraft. Han sier det ikke er aktuelt for de å sponse klubber som inngår avtaler med land eller selskaper i land som ikke følger Fjordkrafts krav. Da trekker selskapet seg fra videre samarbeid.

Om noen av klubbene Fjordkraft sponser reiser til Dubai på treningsleir – Trekker selskapet seg fra samarbeidet

– Vi trodde kanskje vi slo ned åpne dører, men dette har blitt godt mottatt, sier Fjordkrafts sponsorsjef.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

– Vi jobber med bærekraft og klima og jobber med å bli flinkere på det vi kan gjøre noe med. Vi er en stor sponsor i Norge og har vært i front på dette med bærekraft. Så når dette supporterinitiativet kom satte vi oss ned og så på hva vi kunne gjøre, sier sponsorsjef i Fjordkraft, Stian Madsen, til KOM24.

Det var i forrige uke at det ble kjent at en Brann-supporter og en Vålerenga-supporter hadde gått sammen og startet et supporterinitiativ for å få norske fotballklubber til å si nei til å la seg sponse av eller reise på treningsleir til «land der det er dokumentert at det begås systematiske og grove brudd på menneskerettighetene».

– Fornuftig bevistgjøring

– Jo mer vi snakket med folk og har lest om det ser vi at dette er det fornuftig å få en bevistgjøring rundt, sier han.

Fjordkraft hev seg rundt og støttet dette initiativet. Selskapet spytter årlig flere millioner kroner inn i klubber som Brann, Vålerenga og Odd i Eliteserien. De sponser og landets øverste hockeyliga og flere kluber i Obos-ligaen. Nå vil de kreve at klubbene de sponser ikke vil dra på treningsleir til, eller spille treningskamper i land der det er dokumentert at det begås systematiske og grove brudd på menneskerettighetene eller krigens folkerett. Klubbene kan heller ikke inngå sponsor- eller samarbeidsavtaler med private selskaper eller stater som ikke respekterer menneskerettighetene.

– Klubbene er positive og sier det er bra at vi som sponsor er tydelig og at de har klare krav å forholde seg til, sier Madsen.

Så om noen av klubbene de sponser inngår avtaler med noen av disse aktørene, vil Fjordkraft umiddelbart trekke seg som sponsor.

– Det er ingen nedside på å støtte dette i forhold til våre verdier, sier han.

– Men hva om dette hindrer Brann i å vinne seriegull igjen?

– Nå er Brann også positive til dette og når vi får dette inn i avtalen så blir det sånn. Om da noen kommer inn og kjøper klubben, så går vi ut. Og den prisen er ganske liten å betale synes jeg, sier han.

Madsen sier de vil gå i umiddelbar dialog med de klubbene de sponser for å få dette inn i avtalene.

Sportsvasking er et begrep som har blitt mye brukt i det siste. Men hva betyr det egentlig?

Noen stikkord er Manchester City og De forente arabiske emirater.

– Forståelig at de ikke vil assosieres

For ikke mange år siden var Manchester City i fritt fall og nede på det tredje nivået i engelsk toppfotball, men i 2008 kjøpte Mansour bin Zayed Al-Nahyan, visestatsminister i De forente arabiske emirater klubben fra Thailands tidligere statsminister.

Etter den tid har han pøst inn enorme summer i klubben, som har vært Englands beste fotballklubb de siste ti årene. Liknende ting har skjedd i den franske klubben Paris Saint German der det er eierinteresser fra Qatar som har pøst inn penger i klubben og til neste år blir det arrangert fotball-VM i Dubai, et land med ingen fotballtradisjoner.

Alt dette blir beskyldt for å være sportsvasking, altså når en stat arrangerer, sponser eller tar eierskap til høyprofilerte sportsbegivenheter eller sportsorganisasjoner, for å avlede oppmerksomheten vekk fra forhold som den samme staten er under sterk kritikk for fra andre stater.

Det er Lars Erik Schou og Erlend Vågane som står bak supporterinitiativet som Fjordkraft har kastet seg på. De er glade for Fjordkrafts initiativ.

– Omdømme er viktig, og det er forståelig at de ikke ønskes å assosieres med sponsorer av den typen, sier Schou til KOM24.

Han sier at responsen på initiativet har vært overraskende stor og god.

– Jeg tror vi knakk en kode med å klare å lage ferdige utkast til årsmøteforslag folk kan finspisse selv, sier han.

For målet er at dette skal opp på årsmøtene i de ulike klubbene for så å bli vedtatt der.

I Norge har det i utgangspunktet ikke vært noen tradisjon for å reise til Midtøsten for å trene og spille treningskamper. Men Molde har gjort det og Rosenborg trakk seg i fjor fra en planlagt treningsleir i Dubai etter press fra suppporterne.

Madsen i Fjordkraft sier at han i utgangspunktet ikke fryktet å bli utfordret av Qatar eller Emirates på verken Brann Stadion eller i Fjordkraft-ligaen .

– Men de flyr jo til Norge, så det er jo ikke usannsynlig at klubbene får forespørsler fra slike land, peker han på.

– Har fått forespørsler

KOM24 har vært i kontakt med Erik Espeseth, daglig leder i VIF fotball, han sier at de har fått tilbud om å legge treningsleire til «noen av disse stedene som figurerer i mediebildet».

Erik Espeseth, daglig leder i Vålerenga fotball bekrefter at klubben har fått forespørsler om treningsleire i omstridte land, men at de har valgt å takke nei til det.

– Men det har ikke vært aktuelt, for vi har da lagt andre planer eller ikke følt det har vært riktig, sier han.

Han sier at de ikke har fått forespørsler om konkrete sponsoravtaler.

Mer vil han ikke si om saken før etter årsmøtet 10. mars.

– Vi er en medlemsorganisasjon og har styremøte mandag ettermiddag og skal da diskutere saken og innkomne forslag. Så skal vi møte supportergrupperingen tirsdag kveld og så er det årsmøte neste onsdag. Da vil dette være tema naturlig nok. Så vil komme med en offisiell uttalelse etter det, sier Espeseth.

Powered by Labrador CMS