Arthur Salte, sentralstyremedlem i Norges Bondelag, har sammen med kona Marit kjørt med traktor fra Salte på Jæren og skal kjøre til Oslo som en del av bondeopprøret 2021. De er positivt overrasket over all støtten de har fått langs veien av bilister og andre som støtter dem.

– Det er så mye av kommunikasjonen som forsvinner. De som ikke allerede er overbevist om at vi trenger et jordbruksopprør, blir nok ikke overbevist av noen traktorer på vei til Stortinget

Instagram-økonom er ikke imponert over måten bøndene kommuniserer på i jordbruksoppgjøret.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

– Jeg har ikke hørt om noen få høyere lønn av sjefen ved å levere avføring på døren eller sperre parkeringsplassen utenfor jobb. Det er ikke en effektiv forhandlingsteknikk, sier Siw Slevigen.

Hun bor selv på gård, og driver i dag «Happy Penger» med mål om å gjøre penger «dødsenkelt». Slevigen mener at det at bøndene nå kjører traktor til Stortinget først og fremst kommer til å være et irritasjonsmoment, og ikke er en god måte å forhandle lønn på.

Aksjon tirsdag

Bruddet i jordbruksforhandlingene har fått frustrasjonen til å koke hos norske bønder. De har holdt landsdekkende aksjoner mot statens tilbud, og har ingen planer om å stoppe med det første, skriver NRK.

Nå har bøndene startet traktoren og tirsdag ettermiddag møtte flere opp foran Stortinget for aksjon.

Siw Slevigen heier på bøndene, men tror ikke traktorkjøring til Stortinget er en effektiv forhandlingsteknikk for å vinne frem.

Med en siviløkonom-utdannelse fra NHH og en utdannelse som økonomijournalist fra Handelshøyskolen BI, og har Slevigen blant annet jobbet med å fortelle historier på en enkel og underholdende måte for NRK, E24 og Bergens Tidende.

– Jeg forstår frustrasjonen, men jeg tror ikke bøndenes forhandlingsposisjon er så svak. Den er sterkere enn de tror, men de må bruke den riktig. Jeg er absolutt på lag med bøndene. Jeg bare tror at dette er en ugunstig forhandlingsteknikk som ikke vil gi positive resultater, sier hun og legger til:

Bondeorganisasjonene demonstrerer foran Stortinget tirsdag. Kjøretøy fra hele landet er kjørt inn til hovedstaden. Foto: Terje Pedersen / NTB

– Ikke overbevist

– Det er så mye av kommunikasjonen som forsvinner. De som ikke allerede er overbevist om at vi trenger et jordbruksopprør, som faktisk vil føre til at bøndene belønnes godt for trygg, norsk mat, blir nok ikke overbevist av noen traktorer på vei til Stortinget.

«Offerrollen er den dårligste av alle. Og den som taper mest, er aldri skurken, men alltid offeret», skriver hun i et innlegg på Facebook.

– Du får ikke en sterk forhandlingsposisjon av å prøve legge opp til at andre skal synes synd på deg.

Hun mener at «ingen» bryr seg om bondeopprøret, med mindre det angår dem selv og at «alle» bryr seg om folkeopprøret for trygg norsk mat. Dersom bøndene lar være å levere mat i to uker til én måned. Da vil den reelle verdien av norsk landbruk vises, tror hun.

– Forhandling handler om å kartlegge hva andres interesser er. Norge har absolutt interesse av å produsere mat i Norge. Det handler om dyrevelferd, matsikkerhet, og det at vi er nødt til å kunne produsere selv, og ikke bare importere.

Powered by Labrador CMS